Nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed


In januari lanceerde het Agentschap Onroerend Erfgoed het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten in 9 gemeenten.

Waarom? Vele eigenaars willen hun pand energiezuiniger maken. Dit vormt een extra uitdaging voor erfgoed. De generieke aanbevelingen uit het EPC houden geen rekening met de erfgoedwaarden en zijn daardoor vaak niet uitvoerbaar.  Het Energieadvies Onroerend Erfgoed biedt hier een oplossing voor: het is een aanvullend advies op het EPC dat vertrekt vanuit de erfgoedwaarden van het pand.

Dit advies geeft de eigenaar inzicht in de erfgoedvriendelijke energiezuinige maatregelen die hij kan uitvoeren aan zijn pand. Het energieadvies is een advies op maat dat per schildeel (daken, vloeren, gevels en schrijnwerk) van een gebouw aangeeft welke isolerende maatregelen men kan uitvoeren zonder de erfgoedwaarde te schaden.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed lanceert hun nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed in 4 golven over heel Vlaanderen. In de tweede golf werd het advies uitgerold in Lokeren en Zwijndrecht. In de huidige derde golf zit gemeente Beveren en stad Sint-Niklaas. In de vierde en laatste golf wordt het energieadvies verder gelanceerd over heel Vlaanderen en dus ook over de overige Wase gemeenten.


Het Energieadvies Onroerend Erfgoed werd ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Meer informatie over het energieadvies en de aanvraagmodaliteiten vind je in de nieuwe rubriek ‘mijn erfgoed energiezuiniger maken‘.

Erfpunt verbindt en inspireert